Defrișarea în masă a 20.000 mp de spațiu verde din Parcul Tineretului revoltă locuitorii capitalei. Peste o mie de manifestanți și-au anunțat participarea la protestul din 31 mai 2014, ce va avea loc la intrarea în parc din Calea Văcărești, ora 16:00, pentru a încerca să oprească defrișarea ilegală și construirea unui cartier rezidențial pe terenul respectiv. Noi, Divizia GRADA, suntem solidari cauzei susținute de protestatari. Mai jos redăm câteva informații contextuale și ne exprimăm opinia în calitate de profesioniști care s-au declarat protectori ai peisajului și ai mediului în care trăim; orice defrișarea reprezintă nu doar o știrbire estetică sau o diminuare a spațiului public de promenadă și relaxare, ci și scăderea inevitabilă a nivelului calității vieții urbane. 

„Defrisarea celor doua hectare din Parcul Tineretului, retrocedate in 2008 Marioarei Micsunescu, continua sub ochii ingaduitori ai autoritatilor, toti copacii de pe cateva sute de metri de parc fiind rasi de pe fata pamantului in ultimele doua zile. Defrisarile se desfasoara ilegal, deoarece Primaria Capitalei nu a dat aviz ca arborii sa fie taiati. Masacrarea acestei bucati din parc, cunoscuta sub numele de Parcul Lumea Copiilor, a inceput in urma cu cateva saptamani, de atunci proprietarii terenului taind arborii in mod sistematic. Pana acum au fost amendati doar de Primaria sectorului 4 cu circa 5.000 lei, o suma infima pentru un dezvoltator imobiliar. Pe terenul eliberat de arbori, proprietarii vor sa construiasca un cartier de vile. Ministerul Mediului si domnul Atilla Korodi, Primaria Capitalei si primarul General Sorin Oprescu, Garda de Mediu, nu au nici o reactie fata de masacrarea unuia dintre cele mai importante Parcuri din Bucuresti, iar proprietarii continua defrisarile la lumina zilei. Chiar daca terenul este proprietate privata, in Planul Urbanistic General al Capitalei el figureaza ca spatiu verde, iar fiecare cetatean are nevoie de aviz de defrisare pentru a putea taia un copac indiferent de tipul de proprietate”, scria agenția HOTNEWS în data de 27 mai 2014.

Până acum au fost tăiați 40 de arbori, iar defrișările continuă nestingherite sub privirea resemnată a autorităților. Continuând revista presei, remarcăm că pe site-ul www.domnuleprimar.ro a fost înaintată o atenționare cu privire la ilegalitatea celor întâmplate și la aplicarea superficială a amenzilor . Dan Trifu, vicepreședintele ONG-ului Ecocivica, a făcut o observație extrem de pertinentă cu privire la raportul dintre ce scrie la lege și cum e, de fapt, aplicată. După cum spuneam mai sus, firma care a primit aviz de construcție a unui cartier rezidențial în Parcul Tineretului, fără a avea atașată și autorizația de defrișare, a fost amendată cu 5000 RON. Cinci mii de lei este o sumă infimă pentru o firmă care s-a pus pe construit la un asemenea nivel în buricul capitalei.

„Exista Hotararea de Consiliu General nr. 304/2009 care spune ca pentru fiecare arbore taiat fara aviz amenda este intre 1.000 si 5.000 lei plus obligatia de a planta in compensare cel putin 10 arbori pentru fiecare arbore taiat. Primaria Capitalei are competente de a aplica amenzi si trebuia sa se sesizeze. Pentru cei 40 de arbori taiati amenda trebuia sa fie intre 40.000 si – 200.000 lei. Primaria Capitalei trebuia sa aplice legea”, a declarat Dan Trifu pentru HOTNEWS.

Nu doar că ne întrebăm cum a fost posibil să se acorde autorizație de construcție fără cea de defrișare, dar plusăm cu Ordonanța de urgență nr. 114/2007 privind protecția mediului:

„(1)schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate a spaţiilor verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora. (2) Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută.

Nule. Se pare că „nul” există doar la lege, pentru că cine trebuie „nu-l” ia în seamă. Și dezvoltăm ideea potrivit căreia defrișarea spațiului verde afectează în mod direct nivelul calității vieții urbane. Potrivit normelor europene, media obligatorie de spațiu verde pe cap de locuitor este 26, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă 50 mp de spațiu verde pe cap de locuitor. În România lui 2011, capitala atingea puțin peste 23 mp. Și deși suntem sub norma respectivă, noi continuăm să stricăm spațiile verzi și să le dedicăm urbanizării excesive, distrugând, practic, singurele surse de oxigen: plantele. Dacă și un singur metru de spațiu verde distrus ne afectează, să ne imaginăm consecințele distrugerii a 20.000 metri, în centrul unei capitale europene deja poluate simțitor.

Drept urmare, noi, Divizia GRADA, condusă de Elisabeta Vera Dobrescu, arhitect peisagist și Lector Dr. Arh. Peisagist al catedrei USAMV București, secția peisagistică, ne arătăm solidaritatea față de asociațiile și organizațiile de protecție a mediului care încearcă să mențină spațiul verde în limita minimă acceptată astăzi și care, de asemenea, militează pentru recuperarea suprafețelor abuziv urbanizate și redarea lor către folosință publică.

Leave a Comment