Un proiect controversat,  al cărui scop era de a transmite un mesaj: orașul se poate salva prin proiecte de mediu sau proiecte ale ONG-urilor preocupate de soarta spațiului verde urban și de calitatea vieții din orașele în care trăiesc.

Noi am participat în cadrul acestui proiect în calitate de consultanți tehnici de specialitate și ulterior în calitate de executanți ai proiectului. De asemenea am organizat workshop-uri dedicate inițierii tinerilor studenți peisagiști în tehnici de plantare a suprafețelor verticale.

„Arca verde” și-a găsit loc de expunere pe spațiul public din vecinătatea Bibliotecii Naționale. La inaugurarea și lansarea înscrierii la concursurile organizate pentru un mediu mai curat, Arca era plantată cu peste 3000 de specii de plante selecționate în așa fel încât să reziste și peste iarnă. Și arată bine.

Ulterior Arca urma să fie întreținută de serviciul ADP din cadrul primăriei aferente, lucru care nu s-a întâmplat. Așa încât în momentul de față Arca mai supraviețuiește doar datorită brațului de iederă plantat la baza ei.

Surprinzător însă, după aproape 3 ani de la execuție, perioadă în care a arătat jalnic, părăsită și eșuată, acum, Arca își recâștigă dreptul de a se impune prin vegetația care s-a adaptat și începe să acapareze toată structura metalică aflată la dispoziția ei.

Este ușor de previzionat că în următorii ani, Arca va avea un cuvânt de spus în peisajul nou creat prin prezența Bibliotecii Naționale.

Credem că acolo unde omul a dat greș, natura nu greșește niciodată și dacă Arca va continuă să rămână în același loc, în următorii ani vom avea un reper interesant de știut, care poate constitui chiar și un loc de întâlnire, precum €œceasul de la Universitate.”

Sursa pozei si articolul din media: http://www.evz.ro/detalii/stiri/arca-verde-a-lui-noe-aproape-gata-912232.html

Leave a Comment